top of page

Gerçek, Dürüstlük ve Sert Müzik Terapi

Yazarın fotoğrafı: Salih GülbaySalih Gülbay

Güncelleme tarihi: 2 Şub 2024

Evet, bir müzik terapisi blogu yazımı için çok gösterişli bir başlık, bazı beklentileri ve iyi bir müzik terapisi sürecinin olması gerektiği gibi merakı ve derinlere dalma cesaretini ortaya çıkarıyor da diyebiliriz.


Gerçeklerle başlayalım, bilginin kurumsallaşması, para ilişkileri, proje finansmanı, tüm sorunlar ve dünyaya bir tür iyi, dürüst terapötik çalışma getirmek için katlanmamız gereken onca ekstra çalışmalar. Nerede olursak olalım, kim olursak olalım, yaptığımız işlerle ilgili hibe ve ödül başvurularında, değişim yaratanların her zaman bürokrasinin oyunlarında olması gerekiyor. Her kuruşun her ay bir yere gittiğini göstermek, maaşları ödeyebilmek, gerekeni yapmak için vites çevirmek... Ve sonunda sorunun daha fazlasını yaratmak için çözümümüz haline gelmesinden korkuyorum, bu bir döngü. Sosyal hizmet, hayırseverlerle toplantılar, fonlara başvuru, hayatta kalmak için ihtiyacınız olan şey sorunun kendisiyken sorunu çözdüğünüzü göstermeye çalışmak. Bunda yanlış bir şey yok, dünyanın sorunları var ve günün sonunda değişim yaratanları kurtaran, değişen sorunlar akışında esneklik ve uyum sağlama yeteneği.

Depremden sonra Hatay'a proje yapmak üzere çağrıldığımda ne kadar güzel ve güçlü bir oluşum gördüm. Hiçbir sınırlama olmaksızın güçlü bir proje yaratmak için özgür açık fikirli insanların parasıyla özgür bir insan olarak oradaydım. Hizmet etmek için oradaydım ama yapmam gereken tek şey projemi mümkün olan en özgür ve güçlü şekilde paylaşmaktı. Hip Hop ve yaratıcı sanatlar, baskı veya sansürle aynı yerde var olamaz; bu nedenle çocuklara ve gençlere şarkı yapmayı öğretme çalışmalarımızı tamamladıktan sonra, onlar istediklerini yapmakta özgür oldular. Kendi gerçekleri olduğuna inandıkları her sözü söyleyip ve yüksek sesle haykırdılar. Evet politikti, sertti ve vahşiydi, bu yüzden değişim yarattı ve bu yüzden kırılanı yeniden inşa edecek etkiyi, birliği ve umudun gücünü yarattı. Yalan yok, sansür yok, nerede uyuyacağımız, ne yiyeceğimiz ve yaratılacak en iyi materyaller varken parayla ilgili hiçbir niyet yok, hepsi paylaşmak isteyen cesur insanlar tarafından ortaya çıkarıldı.


Tüm bunların ışığında müzik terapisi hakkında kişisel olarak öğrendiklerimi ve inandıklarımı yazmak istiyorum. Gerekiyorsa cesur ve sert olması gerektiğine inanıyorum. Zaten müziği kullanarak Pandora'nın Kutusu'nu, zihnin tüm olasılıklarını, travmalarını, etiketlerini, yansıtmalarını ve gizemlerini açıyoruz. Müzik terapisti kişiyi kendini ifade etme yolculuğuna çıkarmaya hazırlıklı olmalı, o benlikten kim veya ne çıkıyorsa onu kabul etmelidir. Yargılayıcı olmayan bir terapötik ilişki, terapistin cesaretini ve katılımcının açıklığını gerektirir.

Peki başlığa koyduğum bu Hardcore Müzik Terapi nedir?

Bu sadece şiirsel bir anlatım değil, ister death metal, ister trap, ister klasik müziğin en politik biçimi olsun, katılımcıların müziğinin derinliklerine cesurca indiğimizde yaptığımız bir çalışmadır. Müziği yaratmak, katılımcı ile ifade biçimi arasında köprü olmak için oradayız. Ne daha azı, ne daha fazlası; bu bazen zorlayıcı olabiliyor çünkü terapisti bir kişi olarak denklemin dışında bırakıyor. Birçok müzik terapistin sanatçı ve dışa vurumcu bir arzu barındırdığını hesaba katınca bu tabi ki benliğe büyük bir meydan okuma. Duygusu, zekası ve idrak kabiliyeti olan bir enstrüman gibi bir "hiçkimse" ama yine de bir kişi olarak var oluyoruz. Sunuç olarak, hizmet etmenin ne anlama geldiğini anlamak için giderek daha da derinlere inerken, hizmet verileni tamamen yeni bir kişisel dönüşüm düzeyine taşıyan bir hizmet alanı benim için müzik terapi.


Bu makale Spotify'ın bu güzel çalma listesi eşliğinde yazılmıştır: https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1E37tOnQHLn3pA?si=b930ad4436d34031

İster aynısıyla, ister dilediğiniz başka bir liste ile okumanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Müzikle ve sevgiyle kalın.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sanatçının ve terapistin yolu

Hastanelerden bakım merkezlerine, hatta kreşlerden okullara kadar pek çok farklı grupla yaptığım çalışma ve araştırmalar sonucunda...

Comments


bottom of page